Volat j.d.o.o.

arhitektonske djelatnosti i usluge

Arhitektica o poslu i uredu

Rad projektnog ureda Volat j.d.o.o. se temelji na 15-godišnjem radnom iskustvu u struci, a osim ljepote stvaranja i oblikovanja iz umjetničkog dijela arhitektonske struke, obuhvaća tj. podrazumijeva i kvalitetno i stručno informiranje stranaka o svim vrstama potrebnih projekata i ishođenju potrebnih dozvola za gradnju u bilo kojem segmentu poslovnog i obiteljskog života svakog čovjeka koji ima želju za građenjem, stvaranjem novog životnog ili radnog prostora ili uređivanjem i dogradnjom postojećih…

Svako promišljanje bilo kakvih aktivnosti od uređenja, diobe ili kupnje zemljišta za gradnju, do planiranja izgradnje novih ili pak uređenja postojećih životnih i radnih prostora moralo bi započeti:
odlaskom arhitektu!

Arhitekt je kvalificiran i ovlašten za oblikovanje prostora, za tumačenje prostornih planova i propisa iz područja gradnje te za ishođenje potrebnih dozvola za građenje. Posao arhitekta je osmisliti i voditi projekt kroz sve struke koje prate gradnju (pravna, geodetska, građevinska…).
Svaka dokumentacija za gradnju sadrži projekte različitih struka koji svi međusobno moraju biti usklađeni, za što je odgovoran glavni projektant – arhitekt.

Pretpostavka je da smo procesom legalizacije zaokružili jedan dio naše povijesti gradnje u kojem je “divlja gradnja”, bez potrebnih projekata i dozvola, ostala iza nas i da je danas sofisticiranim računalnim tehnikama moguće ostvariti sve želje investitora (unutar zakonskih okvira) koji sada svoj projekt mogu vidjeti u 3D prikazu i dok je još sve “na papiru” mijenjati mnoge varijante rješenja dok se ne dođe do onog pravog. Tako da se projektna dokumentacija pripremljena za uređenje ili gradnju poštuje do samog završetka izvođenja radova tj. do tehničkog pregleda i uporabne dozvole. To je jedini način da osiguramo legalnost građevina koje gradimo, a time i njihovu stvarnu vrijednost u svim potrebnim dokumentima.

Međusobni odnos investitora i arhitekta je od neobične važnosti za uspijeh svakog projekta. Dok arhitekt treba uvažavati želje i potrebe investitora, iako bi možda sam ponekad drugačije odabrao, investitor bi pak trebao cijeniti stručne savjete arhitekta iznad ostalih.