Volat j.d.o.o.

arhitektonske djelatnosti i usluge

O nazivu ureda

Volat je luk, konstruktivni element građevine koji može biti element zidnog otvora ili lučni svod (strop) kojim se natkriva prostor, a neki od najpoznatijih volata su bili elementi mostova ili akvedukata.

U povijesnom razvoju graditeljstva umijeće slaganja kamenog volta donijelo je nebrojene oblikovne mogućnosti natkrivanja prostora tj. formiranja otvora u zidu za premošćivanja većih raspona bez vertikalnih potpornja.

U Dalmaciji – volat je jedan od elementarnih graditeljskih oblika kako u tradicijskoj, pučkoj gradnji tako i u najpoznatijim povijesnim građevinama sakralne, fortifikacijske, stambene ili javne i utilitarne arhitekture.

Ali, u Dalmaciji taj element ima i jednu dodanu vrijednost specifičnu samo za to podneblje. Bilo u najmanjem seocu “prid konobom” ili pak u povijesnim građevinama u slavnim gradovima Dalmacije ispod volta je uvijek rasla: “PISMA”!

Podneblje ispunjeno tradicionalnim pučkim višeglasnim pjevanjem od iskonskih glagoljaških crkvenih napjeva, od pučkih podoknica, do suvremenih sofisticiranih klapskih napjeva, stotinama godina volti diljem Dalmacije ugošćuju pjesmu, jer ispod volta ona zvuči jače, zvonkije, a tri četri ljudska glasa ponekad ispod volta mogu zadiviti podjednako kao da je riječ o simfonijskom orkestru.

Volat -graditeljski element koji spaja arhitekturu i pismu – ima posebno značenje za osobu kojoj je glazba, a posebno izvorna dalmatinska pisma, jedna od osnovnih niti u tkanju života.